Prednison toediening: injectie en capsule

De prednison toediening kan op meerdere manieren. Het meest gebruikelijk is de capsule vorm. Ook een prednison injectie wordt vaak gebruikt. Dit is meestal wanneer er zeer plaatselijke ontstekingen zijn, bijvoorbeeld in gewrichten, pezen of bij een slijmbeursontsteking. Een prednison injectie bevat eigenlijk geen prednison, maar prednisolon.

Prednison is in tegenstelling tot prednisolon namelijk nog niet actief. Pas als het langs de lever is gekomen wordt het actief door een omzetting naar prednisolon.

Wanneer er zeer plaatselijk in het lichaam prednison nodig is, wordt er meestal gekozen voor een injectie van prednisolon op die plaats. Dit wordt vaak ten onrechte een prednison injectie genoemd. Een prednison toediening in de vorm van een injectie wordt vooral gegeven bij ontstekingen in gewrichten en onder de huid. Vaak zit er bij de injectie nog een snelwerkend verdovingsmiddel om de pijn die de injectie veroorzaakt te minimaliseren.

Een prednisontablet wordt voorgeschreven wanneer er het gehele lichaam de werking van prednison nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld bij de Ziekte van Crohn en ook astma. Afhankelijk van de vorm wordt dit ook voorgeschreven bij reuma. De  dosering is meestal 5 tot 15 mg. Een tablet prednison bedraagt 5 mg prednison.