NRS Young Investigator Award naar dr Kim van de Kant (MUMC)

 

Dr Kim van de Kant, onderzoeker aan het MUMC (Maastricht University Medical Centre) heeft de NRS Young Investigator Award gewonnen. De prijs, een geldbedrag welke is te besteden aan verder onderzoek of opleiding, werd op woensdag 22 april in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt tijdens de Longdagen.

Dr. Kim van de Kant, als epidemioloog verbonden aan het MUMC, deed samen met haar collega’s onderzoek naar de wijze waarop al in een zeer vroeg stadium astma bij jonge kinderen met luchtwegklachten kan worden vastgesteld..

Dr. van de Kant licht toe: “Het komt voor dat kinderen al op zeer jonge leeftijd astmasymptomen vertonen, zoals een piepende ademhaling. Dat hoeft echter niet te betekenen dat het kind ook daadwerkelijk astma ontwikkelt. De meeste kinderen hebben namelijk voorbijgaande klachten. Voor een juiste behandeling van de klachten is het van groot belang dat de diagnosticering correct is. Hiervoor is weliswaar de Astma Voorspellende Index (API) ontwikkeld, maar deze was – en is – voor verbetering vatbaar.”

“In de zogenoemde ADEM-studie onder 202 jonge kinderen met een ‘piepende’ ademhaling hebben wij niet alleen de API (die onder andere klachten navraagt), maar ook andere zaken betrokken bij de diagnosticering, zoals genetische informatie en uitgeademde biomarkers. (Een biomarker is een indicator voor een bepaalde aandoening, red.). Het resultaat van deze aanpak is dat met een grotere betrouwbaarheid astma kan worden vastgesteld bij jonge kinderen met luchtwegklachten.”

NRS Young Investigators Award
De NRS Young Investigators Award is een initiatief van Chiesi Pharmaceuticals BV. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Netherlands Respiratory Society (NRS) aan een wetenschapper die in het jaar van de toekenning jonger is dan 36 jaar. Een professionele jury beoordeelt jaarlijks de inzendingen. De uitreiking van de NRS Young Investigators Award vond plaats tijdens de Longdagen, die op 21 en 22 april in de Utrechtse Jaarbeurs werden gehouden.

Publieksprijs
De Publieksprijs ging naar Christof Majoor, longarts in het AMC. Hij ontdekte dat het gebruik van Prednison een effect heeft op de stolling van het bloed. Dit kan leiden tot longembolie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *